Aby nasze posiłki służyły naszemu zdrowiu powinny być odpowiednio przygotowane i nie zawierać szkodliwych drobnoustrojów, które wraz z jedzeniem mogłyby dostać się do naszego organizmu. Nasz organizm chroni nas przed wniknięciem drobnoustrojów przez układ pokarmowy, przez obecność w ślinie lizozymu, który ma działanie bakteriobójcze. Kolejną barierą dla zarazków jest kwaśny odczyn żołądka, który jest skutkiem obecności wydzielanego przez ściany żołądka kwasu solnego. Czasem jednak ta bariery nie wystarczą, dlatego należy pilnować abyśmy jedli tylko umyte pokarmy, a przed przystąpieniem do przygotowania i spożywania naszych dań należy umyć ręce. Zanim pokarm trafi w nasze ręce czasem przewija się przez masę rąk, substancji chemicznych i jedzie do nas masę kilometrów zbierając po drodze masę przeróżnych drobnoustrojów. Należy również dopilnować, aby nie jeść potraw nadpsutych czy nieświeżych, co może doprowadzić do powstania pleśniawek czy zatruć układu pokarmowego. Należy również wystrzegać się potraw niedogotowanych.
Written on październik 16th, 2014 by admin
Higiena przy jedzeniu
