Nawyki dietetyczne

Dotrę nawyki dietetyczne sprowadzają się do stosowania w praktyce prawidłowych zasad odżywiania. Słowo nawyki jest pojęciem dynamicznym, ponieważ jedzenie jest codzienną rutynową działalnością. Rozsądne jedzenie jako nawyk przyczynia się do dobrego zdrowia. Rewelacyjne czy modne diety potrafią szybko zmienić twą wagę, ale nie jest to ani praktyczny sposób, ani pożądany na dłuższą metę. Należy zawsze jeść w sposób odpowiedni. Nie powinieneś jeść zbyt dużo, za to powinieneś starać się o zachowanie stałej wagi. Zrównoważona dieta powinna zawierać mięso, drób i ryby, wiele świeżych owoców, sałat i jarzyn, nieduże ilości serów żółtych fermentowanych, jaj i mleka, niewiele masła, słoniny, śmietany, tłustego boczku i tłustego mięsa. Należy zmniejszyć ilość cukru rafinowanego. Jedz umiarkowane ilości chleba najlepiej upieczonego z pełnego ziarna oraz mącznych potraw. Na temat odżywiania, dietetyki i gotowania istnieje wiele doskonałych książek i warto niektóre z nich przejrzeć. Podstawowa rada: nie za wiele z każdego rodzaju i tak duża różnorodność, jak to tylko możliwe. Różnorodność ma swoje znaczenie, ponieważ smak i zapach różnych potraw pobudza odpowiednie wydzielanie soków trawiennych odpowiedzialnych za właściwą przemianę i wykorzystanie zjedzonych pokarmów. Tak więc zbytnie przywiązanie się do rutyny w zakresie jedzenia nie jest dobrym zwyczajem. Oczywiście, można w ten sposób zaspokoić głód i pokarm zostanie zresorbowany nawet gdybyś jadał codziennie to samo pożywienie. Ale przyjem niej i korzystniej będzie, jeśli sprawisz od czasu do czasu miłą niespodziankę twojemu podniebieniu. Pierwszym etapem prawidłowego odżywiania się jest dobre żucie. Dlatego musisz dbać o zęby i protezy, aby nie być ograniczonym w wyborze jedzenia. Przede wszystkim uważaj, abyś nie przywykł do unikania takich pokarmów, jak świeże owoce, sałaty i orzechy. Pokarmy te mają wysoką zawartość błonnika i dostarczają niezbędnej masy niestrawnych części pożywienia, koniecznej dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Masa ta potrzebna jest w celu zapobiegania zaparciu, a także po to, aby nie strawione resztki pokarmowe nie pozostawały zbyt długo w jelicie grubym, gdzie mogłyby ulegać fermentacji. Populacje bakteryjne zwykle obecne w zdrowych jelitach są zależne od odpowiedniej ilości resztek pokarmowych. Z kolei ta tak zwana flora jelitowa ma ogromne znaczenie, ponieważ wspomaga samo trawienie i przyswajanie czynników odżywczych, a także przeprowadza syntezę niektórych nie
zbędnych dla nas witamin

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.