Żelazo w diecie

Ważnym składnikiem naszej diety są nie tylko białka jako substancje budulcowe, czy substancje których pozyskiwana jest energia, czyli węglowodany i tłuszcze. Dla poprawnego funkcjonowania ważnych jest wiele pierwiastków, a szczególny nacisk powinniśmy kłaść na żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny. Hemoglobina to barwnik obecny we krwi. Uczestniczy w wymianie gazowej, czyli transportu tlenu z płuc do naszych mięśni i wszystkich komórek ciała. Często mamy niedobór żelaza. Skutkiem niedoboru tego pierwiastka jest niedokrwistość. Osoby z niedokrwistością często szybko się męczą są przygnębione, blade i marnie wyglądają. Niedobór żelaza wiąże się również z małym apetytem i utratą wagi. Aby uzupełnić niedobór żelaza należy jeść produkty zawierające ten pierwiastek. Bardzo dużo żelaza zawierają buraczki, dlatego chorzy na niedokrwistość często mają pić sok z buraków. Dużo żelaza zawiera też wątróbka zwierzęca, ze względu na to, że wątroba jest magazynem tego pierwiastka. Ludzie z niedoborem żelaza mogą też pić wodę zawierającą dużą ilość tego pierwiastka.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.