Mrożenie i rozmrażanie

Wiele potraw, czy gotowych dań lodów jest mrożone dla zachowania świeżości. Musimy jednak pamiętać, aby przestrzegać kilku zasad związanych z mrożeniem i rozmrażaniem. Mrożenie i rozmrażanie może powodować nie tylko zmianę konsystencji i wyglądu potraw, ale utratę wartości odżywczych. Zwłaszcza jeśli będziemy rozmrażać jedzenie w mikrofalówce. Ponieważ nawet, gdy ustawimy w mikrofalówce tryb rozmrażania, działa ona z taką samą mocą, ale z inną częstotliwością, więc rozmrażając potrawę od środka ją gotujemy. Nie jest to zdrowe. Najlepiej o rozmrażaniu pomyśleć wcześniej i wyłożyć to co chcemy rozmrozić na talerz przykryty aby nie siadały na nim owady. Zaś kiedy chcemy coś rozmrozić to zastanówmy się czy na pewno chcemy rozmrażać całość, ponieważ potraw nie można mrozić ponownie. Jest to niezdrowe. Warto potrawy po porcjować, np. mięsa podzielić na mniejsze części. Zawsze w razie potrzeby możemy odmrozić dwie. Jeśli będziemy potrzebować małą ilość możemy odmrozić jedną część.