Szczególną uwagę musimy poświęcić danią ze składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso ryba, czy jajka. Nie należy jeść surowych jajek, należy dbać, aby jajka były dokładnie ugotowane, ponieważ w niedogotowanych jajkach może znaleźć się bakteria salmonella, która jest niebezpieczna dla zdrowia i ludzkiego życia. Natomiast ryby i mięso należy dobrze gotować, ze względu na możliwość pasożytowania w tych organizmach larw tasiemców i innych pasożytów. Ryby, bydło, czy świnie są żywicielami różnych pasożytów. Jest to o tyle groźne dla naszego organizmu, bo umiejscowiony np. w jelitach tasiemiec powoduje do wyjałowienia naszego organizmu, przez pobieranie z niego witamin i składników odżywczych, obecność niektórych tasiemców można skojarzyć z brakiem witaminy B, którą od pochłania. W momencie, gdy człowiek staje się żywicielem pośrednim np. w przypadku zakażenia tasiemcem bąblowcem, który przenoszony jest przez psa, w przypadku nieumycia rąk, może dojść do o wiele poważniejszych obrażeń, a nawet do śmierci.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply